Початок прикорму
Жовтень 30, 2019

Початок прикорму

Перед тим як вводити прикорм, впевніться, що ваш малюк готовий, а саме:
1. Тримає самостійно голову;
2. Впевнено сидить в стільці для годування;
3. Сам відкриває ротик, якщо йому підносити ложечку;
4. Відвертає голову від ложечки коли не голодний;
5. Закриває ротик з ложечкою, ковтає їжу;


0 етап

Грудне молоко - краще харчування для вашого малюка. Коли дитині виповнюється 6 місяців, вітамінів і мінералів, які містяться в грудному молочку, вже недостатньо. І щоб забезпечити малюка необхідними речовинами для повноцінного розвитку, матусям варто задуматися над введенням прикорму.
 
При введенні прикорму дотримуйтеся простих правил. Для знайомства з новим смаком завжди вибирайте день, коли ваш малюк комфортно себе почуває і перебуває в доброму гуморі. Для початку дайте вашому маленькому непосиді розкуштувати новий смак - не більше 0,5-1 чайної ложечки - і уважно стежте за самопочуттям малюка і його ставленням до нового блюда. Не варто годувати крихітку насильно, якщо новий смак не припав їй до душі.
Час введення прикорму індивідуально для кожного малюка. Визначити його готовність до нових продуктів можна за такими ознаками: дитина старше 5-6 місяців, вміє самостійно сидіти і добре тримає голівку, з'їдає більше літра грудного молочка за добу, здатний витягати губки, щоб брати їжу з ложечки, рухає язичком вгору-вниз і проявляє інтерес до їжі батьків.

Педіатри вважають, що починати прикорм краще з овочевого пюре або з каш. Для першого знайомства
вибирайте не гострі овочі, такі як кабачки, брокколі, цвітна капуста, картопля. Пізніше можна урізноманітнити меню крихти гарбузом, морквою, горохом і томатом.

Для повноцінного введення одного продукту прикорму необхідно 7-10 днів. Спочатку малюку дають новий продукт 1 раз в день до годування грудьми. Перша порція повинна бути мінімальною - 0,5 - 1 чайна ложка. Протягом наступного періоду кількість овочевого прикорму поступово збільшують до повної порції (100-150 г)
Овочевий прикорм дають малюкові у вигляді однорідного по консистенції перетертого пюре, в яке рекомендується додавати 2-3 краплі нерафінованої олії. Це дозволить дитині краще засвоювати вітаміни і мінерали, а також легко ковтати новий для нього продукт.

- великим діткам від 6 місяців, у яких маса тіла у верхньої межі норми або зовсім надлишкова, краще починати прикорм з овочевих пюре . Кашки, навпаки, підійдуть тим, хто недобирає у вазі;
- овочеве пюре трохи розріджує стілець за рахунок наявності клітковини. Це властивість дає підставу пропонувати пюре діткам, схильних до запорів;
- я
кщо прикорм вирішено починати зі злакових, бажано вибирати безглютенові крупи — гречану, рисову. При нормальній реакції організму, через 2 місяці можна вводити кашки з вмістом глютену — вівсяну, пшеничну;
- п
юре з овочів спочатку повинні містити лише один компонент, зазвичай починають з картоплі, цвітної капусти, кабачків, брокколі;
- ф
рукти не використовуються в якості першого прикорму. Їх черга прийде трохи пізніше, коли дитина вже познайомиться з овочами і кашками. Справа в тому, що пюре з солодких плодів може «перебити апетит» дитині — він оцінить смачні страви і відмовиться їсти овочі і каші;
- в
таблиці першого прикорму, м’ясо займає лише третю сходинку. Його педіатри радять вводити в меню дитини не раніше 7-8 місяців і обов’язково після овочів і каш. Цей продукт важкий для шлунка. Щоб полегшити засвоєння м’яса, для початку вибирають кролика, філе індички, трохи пізніше яловичину;

6 місяців — овочі

Суп-пюре з цвітної капусти та кабачків
Склад: 
-Кабачки - 100 г
-Цвітна капуста - 100 г
-Яйце (жовток) -1 шт
-Вода - 200 мл
-Масло вершкове - 5 г
-Сіль

 Спосіб приготування:
Очищену і промиту цвітну капусту дрібно ріжемо на шматочки. Кабачки очищаємо від шкірки і також дрібно нарізаємо. Підготовлені овочі укладаємо в каструлю, заливаємо окропом і, накривши кришкою, варимо до готовності. Овочевий відвар зливаємо в окремий посуд, а відварені овочі протираємо через дрібне сито. Потім протерте пюре з кабачків і цвітної капусти розбавляємо залишеним нами овочевим відваром, додаємо за смаком сіль і знову кип'ятимо. У вже готову страву додаємо дрібно нарізаний жовток і вершкове масло.

8 місяців — печінка

Суп-пюре з печінки
Склад: 
-Печінка - 50 г
-Булка - 50 г
-Овочевий відвар - 200 мл
-Молоко - 50 мл
-Яйце (жовток) -1 шт
-Масло вершкове - 5 г
-Сіль

Спосіб приготування:
Печінку добре промиваємо в холодній воді, видаляємо з неї плівки і пропускаємо через м'ясорубку, додавши булку, замочену в молоці, і жовток. Отриману масу добре перемішуємо і протираємо через дрібне сито. Потім вже готову масу опускаємо в киплячий овочевий відвар і варимо протягом 10-15 хвилин, додавши в кінці сіль. У вже готову страву додаємо вершкове масло.

10 місяців — м'ясо

Суп-пюре з курки
Склад: 
-Куряче м'ясо - 70г
-Курячий бульйон - 200мл
-молоко - 50мл
-цибуля - 50г
-корінь петрушки - 5г
-борошно - 5г
-масло вершкове - 5г
-сіль

Спосіб приготування:
Варимо бульйон з м'яса курки, додавши нарізану цибулю і коріння петрушки. Потім вже готове відварене м'ясо двічі пропускаємо через м'ясорубку і висипаємо в киплячий бульйон, заправивши його змішаним з маслом борошном. Далі додаємо молоко, солі і знову доводимо до кипіння. Суп-пюре з курки для Вашого малюка готовий.

12 місяців — парові котлети

Котлети з м'яса парові
Склад:
-телятина - 100г
-яйце білок - 1шт
-молоко - 20мл
-масло вершкове - 5г
-сіль

Спосіб приготування:
М'ясо, очищене від плівок і жиру, добре промиваємо в проточній воді і двічі пропускаємо через м'ясорубку, додаємо молоко, білок одного яйця і за смаком солимо. Потім з отриманої маси формуємо невеликі котлетки, які обвалюємо у сухарях і вкладаємо їх у каструлю, дно якої попередньо змащуємо вершковим маслом. У каструлю з укладеними котлетами додаємо трохи бульйону або води, щільно прикриваємо кришкою і ставимо на водяну баню: ємність з котлетами ставимо в більшу за об’ємом  каструлю, наповнюємо велику ємність водою і кип'ятимо воду, поки котлети не будуть готові. Готові парові котлети можна подавати як окрему страву, так і з гарніром.